voor jezelf beginnen - boekentips

Voor jezelf beginnen: vijf tips voor als je aan de slag wilt

Voor jezelf beginnen is zo spannend en te gek te gelijk. Het leven ligt als een uitgestrekte weg voor je. Je hebt even afscheid genomen van de vacatures die zich opstapelen op je bureau. Je realiseert je: ik kan van alles gaan doen! Ik mag zelf bepalen wanneer ik werk, waar ik aan werk en voor wie: halleluja! Oh ja.. Ik heb ook de verantwoordelijkheid om op die weg een klant te vinden die ik ga helpen met een probleem en die me daarvoor betaalt. En daar begint voor velen van ons de moeilijkheid: je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden en bedienen van je klanten, en daarmee je inkomen. Dit blogje gaat over voor jezelf beginnen en de stappen die ikzelf (Diana) genomen heb toen ik ging ondernemen en je vindt er een aantal tips voor als je zelf de sprong wilt wagen.

Voor mij was de grootste horde destijds het wegvallen van mijn inkomen. Je salaris staat niet meer iedere maand op dezelfde dag automatisch op je rekening. Sterker nog, soms is er niet direct een omzet waar je jezelf een salaris van kunt betalen. Misschien heb je wel geen salaris maar een uitkering, dan weet je dat die uitkering er niet altijd zal blijven als startende ondernemer. Maaaar pluspuntje: Je mag je het 6 maanden proberen zonder risico dat je je uitkering verliest.

Voor jezelf beginnen, hoe doe je dat? Ik vond de stap naar ondernemerschap destijds heel groot: een hypotheek, zorgverzekering, auto, telefoon een heleboel kosten. Hoe ga ik dat betalen als ik dit salaris niet meer heb? Ik had nog geen klanten, sterker nog: ik wist nog niet precies wat ik wilde gaan doen. Mijn werkgever kwam met een prachtige oplossing: Ik kon zes maanden in deeltijd werken zodat ik toch nog een inkomen had terwijl ik mijn zelfstandig ondernemerschap opzette. Dit inkomen heb ik als super fijn ervaren. Zo kon ik (leren) ondernemen én de rekeningen blijven betalen. Voordat ik de knoop dan doorhakte en ontslag nam, kon ik een financieel buffertje aanleggen.

Tip 1. Zorg voor een klein inkomen of financieel buffertje waarmee je het 6 maanden uit kan zingen zonder perse geld te hoeven verdienen. Dit haalt een enorm stuk van de druk weg voor jezelf. Je hebt nu 6 maanden de tijd om het te proberen, om je uiterste best te doen waarde te leveren waar een klant voor gaat betalen.

Als je, net als ik, uit een zakelijke omgeving komt en een bedrijfsmatige opleiding hebt gevolgd, zal het logisch aanvoelen om een uitgebreid “business plan” te willen schrijven van laten we zeggen 40 pagina’s. Precies zoals je geleerd hebt en je daar de eerste maanden eens lekker over te buigen. Je weet tenslotte nog niet echt wat je wilt gaan doen. Je denkt: “misschien helpt het als ik het eens op papier zet voor mezelf“.

Tip 2. Schrijf geen 40 pagina lang business plan; Ga aan tafel zitten en vul voor jezelf eens het business model canvas in. Praat hierover met andere mensen en vraag input op je idee. Als je het professioneel aan wilt pakken, kun je zelfs een sessie business modeling bijwonen en je idee daar inbrengen. Je krijgt dan feedback van een groep mensen die jou en je idee net hebben ontmoet. Spannend en vaak heel waardevol! Bij deze tip ga ik er even vanuit dat je een eenmanszaak gaat starten en dat je om te kunnen starten geen grote kapitaalinjecties nodig hebt voor machines, een pand of een lab. (Bedenk je dat er tegenwoordig veel creatieve manieren zijn om aan een bedrijfspand te komen). Ook ga ik er gemakshalve even vanuit dat je dit doet omdat je wilt werken vanuit je passie en niet om miljonair te worden (hoewel het elkaar niet uitsluit). Streef je er toch naar je bedrijf voor een groot bedrag te verkopen (“de exit”) of wens je investeerders aan te trekken om heel hard te gaan groeien, dan kun je deze tip negeren. (Wil je het boek lenen? Wij hebben een digitale versie, dus mail ons dan even via het contactformulier!)

Erachter komen wat je precies wilt gaan aanbieden, ontdek je niet in het schrijven van een lang business plan. Ik geloof dat dat begint met geloven in jezelf. Toen ik moest bedenken wat ik precies wilde gaan aanbieden, na jaren in de relatieve veiligheid van loondienst te hebben gebivakkeerd, had ik niet zoveel vertrouwen in de skills en talenten die ik had. Ik betrapte me regelmatig op zelfvertrouwen-ondermijnende gedachten als: “dat is toch helemaal niet speciaal?” of “er zijn heel veel mensen die dat veel beter kunnen dan ik” en “ha! wie gaat daar voor betalen dan?” Niet naar luisteren. Bewaak je zelfvertrouwen op en laat je niet door jezelf (of anderen) in de put praten! Ik ben op zoek gegaan naar inspirerende mensen die al werkten in het vakgebied waar ik ook in wilde werken en begon mijn ideeën te delen. Dat werkte enorm motiverend en maakte me sterker. Daarom staat deze tip in de top 3.

Tip 3. Zoek inspirerende mensen op die veel kennis hebben van het vakgebied waar je in wilt stappen. Leer van hen en deel je idee met hen. Voor mij werkte Twitter heel goed. Zoek op de term van je interesse of vakgebied en kijk wie er al iets moois doet op dat gebied. Praat met hen, hoe hebben zij dat gedaan? Hoe verdienen zij geld? Hoe komen ze aan klanten? Je leert dat je meer weet en kunt dan waar je jezelf credit voor geeft. Omarm dat. En wat je nog niet zo goed kunt? Dat ga je leren in die zes maanden en tijdens de eerste jaren van je bedrijf. Ga in de leer bij iemand die de skill die je ambieert al heel goed beheerst en veel ervaring heeft. Jouw combinatie van persoonlijkheid, kennis en talenten is uniek en daar bouw je constant aan (niet alleen tijdens je schooltijd). Die combinatie kan maar eén iemand op die manier aanbieden en dat ben jij! Dus ook in heel concurrerende vakken kun je juist door jezelf te zijn iets unieks en aantrekkelijks neerzetten.

Door met mensen te praten over je idee wordt je aanbod steeds scherper en bouw je aan je zelfvertrouwen. Vertel mensen die je ontmoet op bijeenkomsten of netwerk sessies wat je wilt gaan doen, hoe je waarde gaat toevoegen voor je klanten, waar je in gelooft (waarom ga je dit eigenlijk doen? en geld verdienen is geen reden, maar een resultaat) Wat lever jij als persoon? Wat kom je brengen? Waar ga je mee helpen? Tijdens de gesprekken met mensen zul je merken dat ze je nieuwe ideeën geven, inspiratie en met dingen komen waar jij niet aan had gedacht. Je gaat je idee of waarde propositie aanscherpen. Het geeft niet dat dit honderd keer verandert, het hoeft niet in 1 keer perfect. Je zult merken dat mensen je gaan helpen, je in verbinding brengen met anderen die in hetzelfde vakgebied zitten of zelfs in contact brengen met een eerste mogelijke klant of opdrachtgever. Dit is honderd keer meer waardevol dan op je kamertje een 40-pagina’s lang business plan schrijven, in mijn optiek.

In mijn geval heb ik bijna twee maanden besteed aan het schrijven van mijn “business plan“. Helaas kwam het maar niet af, telkens veranderde er weer iets. Ging ik het toch weer nét anders doen. Viel er een klant groep af of kwam er juist 1 bij. Schrijven aan dat plan gaf een soort zekerheid, een gevoel van controle. Ik kon mezelf als het ware een beetje verstoppen achter de fase: “ik ben m’n business plan aan het schrijven maar het gaat goed hoor!” Van die fase heb ik geleerd dat je a) moet wennen aan ondernemer zijn en b) de tijd kostbaar is want ik had maar een buffertje van 6 maanden voordat ik hier geld mee moest gaan verdienen. Deze fase heb je nodig, maar maak hem niet te lang. En als je ervoor kiest om een traditioneel business plan te schrijven, vergeet dan niet aandacht te besteden aan het delen van dat plan in de vorm van tip 4.

Tip 4. Blog over je droom, je visie, over de oplossingen die je biedt. Het internet biedt een miljoenen publiek. Filosoof Alan Watts zei al dat er altijd wel iemand is ergens op de wereld die wil hebben wat jij biedt. Wát het ook is. Het internet is een fantastische manier om met juist deze mensen in contact te komen. Schrijf over je ideeën, hoe eng ook. Weet je waarom? Omdat het heel erg zonde is als mensen het moeten doen zónder jouw stem, zonder jouw ideeën en inspiratie. Ga in die kracht staan: de wetenschap dat je ideeën waardevol zijn en gewaardeerd worden. Je zult zien: mensen gaan je volgen en contact met je opnemen. Ook hier ga je potentiële opdrachtgevers of klanten tegenkomen. Mijn eerste opdrachtgever vond ik via Twitter en heb bijna een jaar met veel plezier in opdracht gewerkt. Tegenwoordig komen bijna al onze klanten, van zowel Digital Nomadz als Wonderlijk Werken via ons netwerk (met mensen praten) of via internet (bloggen) op ons pad. Een methode die voor ons heel goed werkt.

Tip 5. Bouw de kosten van je levensstijl af. Als je een vast dienstverband hebt, waarbij je iedere maand kunt rekenen op een salaris op je bankrekening, kun je al die maandelijkse kosten van je levensstijl vaak net betalen. Als zelfstandig ondernemer, zeker als je startend bent, kan het helpen om eens kritisch naar je uitgaven te kijken. Hoe minder je uitgeeft, hoe minder je hoeft te verdienen zeg maar. Het eerste wat bij mij ging was mijn sportschool abonnement. Zo 80 euro bespaard in de maand. Ik ging hardlopen in het park in plaats van binnen op de cross trainer. En die telefoonrekening: kan die ook niet wat minder? Ik ging over op Whats App en belde zoveel mogelijk via Skype. Ik ging van een 120 euro kostend abonnement in de maand (eigen telefoon, vast dienstverband) naar 20 euro in de maand prepaid. Inmiddels heb ik geen abonnement meer en gebruik ik alleen wifi. Ik verkocht mijn auto en ging met de trein en dat scheelde wéér een dikke duit.

Uiteindelijk creëer je op deze manier een leven voor jezelf waarin je kunt werken wanneer je wilt, aan de dingen waar je veel energie van krijgt. En tegelijkertijd ben je zelf verantwoordelijk voor het vinden van klanten (en daarmee inkomen). De tips hierboven laten je hopelijk zien hoe je dat zou kunnen aanpakken. Ik hoop dat dit blog je helpt en je misschien wel inspiratie geeft om het zelf ook te gaan proberen. Want bedenk: je hoeft niet persé direct je baan op te zeggen om te gaan (leren) ondernemen! Zie het als een speeltuin. Je mag buiten spelen, je talenten en kennis ontwikkelen en over je passie en dromen praten! Het geld verdienen komt daarna wel.

AAN DE SLAG?
Heb je al een idee voor een bedrijf en wil je liever vandaag voor jezelf beginnen dan morgen? Mail ons dan direct want wij doen al meer dan zes jaar niks anders dan (reizende) ondernemers helpen om middels een eigen bedrijf dichterbij hun ideale dag te komen en ook jij kunt dit!

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.